Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η κατανάλωση ενός κομματιού σοκολάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, περιορίζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι με υψηλή πίεση χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας κατανάλωναν έξη γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα, ενώ τα μέλη της άλλης την ίδια ποσότητα λευκής. Στην πρώτη ομάδα σημειώθηκε ελαφρά μείωση της πίεσης, ενώ στη δεύτερη δεν υπήρξε καμία αλλαγή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση Αμερικανικής Ιατρικής (JAMA) Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προειδοποίησε, πάντως, ότι η σοκολάτα είναι "μεν απόλαυση αλλά όχι θεραπευτική αγωγή". Η θεωρία ότι το κακάο ωφελεί την υγεία δεν είναι καινούργια, και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την πίεση. Η ιδιότητα αυτή έχει αποδοθεί στις χημικές ουσίες του φυτού που ονομάζονται φλαβανόλες. Ωστόσο, εθεωρείτο ότι απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, και ότι τα οφέλη θα ακυρώνονταν από τις συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας λιπαρών και ζάχαρης, που περιέχονται στα προϊόντα κακάο. Όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξει πως τα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με μικρή ποσότητα - σοκολάτα 30 θερμίδων. Εξέτασαν 44 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 56 και 73 ετών που είχαν είτε προϋπέρταση είτε υπέρταση σε αρχικό στάδιο. Κανείς από όσους κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα δεν εμφάνισε αλλαγές στο σωματικό βάρος, ή τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων. Όμως, η συστολική πίεσή τους έπεσε κατά 2,9 mm, και η διαστολική πίεση κατά 1,9 mm. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση ήταν μικρή, όμως τόνισαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα από κλινικής πλευράς. Μια μείωση της πίεσης κατά 3 mm μπορεί "να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό κατά 8%, από νόσο της στεφανιαίας κατά 5%, και από οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 4%", σημειώνουν χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισαν ότι το να ζητούν από ανθρώπους να καταναλώνουν δύο κομμάτια σοκολάτα την ημέρα ήταν πολύ ευκολότερο από το να τους παροτρύνουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους, προκειμένου να μειώσουν την πίεσή τους. Προσθέτουν, βέβαια, ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, και η υπερκατανάλωση δεν είναι καλή για την καρδιά. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν μια ποικιλία πολυφενολών, καθώς και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι, συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε την καρδιά μας, και δεν υπάρχει ανησυχία μήπως, σε αυτή την περίπτωση, το παρακάνουμε.
Τρίτη 17 Ιουλίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου