Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Σύμμαχος της υγείας η μεσογειακή διατροφή


Η "μεσογειακή δίαιτα" βοηθά στην πρόληψη νόσων όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα, ανακοίνωσε η Ένωση Γερμανών πνευμονολόγων.
Η διατροφή που εμπεριέχει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο και που συνηθίζεται στην περιοχή της Μεσογείου, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, που επικαλείται δύο σχετικές μελέτες. Η πρώτη έρευνα έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή 43.000 ανθρώπων ηλικίας 40 -75 ετών και η δεύτερη στην Ελλάδα με την συμμετοχή 690 παιδιών, ηλικίας 7 έως 18 ετών.
"Η αιτία πολλών χρόνιων αναπνευστικών νόσων είναι το γεγονός ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία του μεταβολισμού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση υγειών και καλά ισορροπημένων τροφών" λέει ο Μίκαλε Μπάρτζοκ, εκπρόσωπος της Ένωσης. Τα παιδιά που τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργικών διαταραχών.
Οι Γερμανοί ειδικοί συνιστούν επίσης την κατανάλωση των κόκκινων σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, που περιέχουν την ουσία πολυφαινόλη, η οποία εμποδίζει την εμφάνιση φλεγμονών στους πνεύμονες. Η καροτίνη Βήτα που περιέχεται στα πορτοκάλια, τα μήλα και τις φρέσκες ντομάτες, συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση του άσθματος και των αλλεργιών.
"Επιπρόσθετα, οι ξηροί καρποί περιέχουν την βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, που συμβάλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων", τόνισε ο δρ. Μπάρτζοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: