Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Το BBC για την φωτιά στην Πάρνηθα

"Πριν από έναν μήνα η Πάρνηθα καλυπτόταν από ένα παρθένο ελατόδασος. Τώρα παντού υπάρχουν μόνο καμμένα δέντρα. Η απουσία του πυκνόφυτου δάσους σημαίνει ότι η Πάρνηθα δεν είναι σε θέση πια να ανακουφίζει από τη ζέστη τους κατοίκους της Αθήνας, αυτής της άναρχης τσιμεντούπολης".Με αυτή την θλιβερή διαπίστωση αρχίζει η ανταπόκριση του BBC του Μάλκολμ Μπράμπαντ από την Αθήνα.Συνεχίζει με τις επικρίσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση για την φωτιά στην Πάρνηθα και τις δεσμεύσεις της για άμεση αναδάσωση και απαγόρευση της οικοδομικής εκμετάλλευσης.Εξηγεί ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άμεσες επιπτώσεις από τη φωτιά μπορούν να συγκριθούν με το διπλασιασμό των 2,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της Αθήνας, που ευθύνονται κυρίως για τις υψηλές θερμοκρασίες της πόλης και την ατμοσφαιρική ρύπανση.Ακόμη, αναφέρεται στις προειδοποιήσεις που απευθύνουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για την άμεση ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.
Νομίζω ότι η Αθήνα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εμείς προτείναμε την χρήση όλων των ελεύθερων χώρων στην πόλη για την δημιουργία οάσεων, ώστε να πέσει η θερμοκρασία, και να μην κατασκευαστούν επιπλέον καινούργια κτίρια", δήλωσε στο BBC ο Ματθαίος Σανταμούρης, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών.Και προσθέτει: "Αυτά τα μέτρα, πιστεύουμε, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ζέστης, που θα πλήξει την πόλη εξαιτίας της φωτιάς στην Πάρνηθα".Ο Διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας μίλησε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μακροπρόθεσμα."Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό ως μελλοντικό μέτρο στην Ελλάδα είναι να προσδιορίσουμε ποιες περιοχές δεν θέλουμε να χάσουμε λόγω της οικοδομικής εκμετάλλευσης.Και σε όλες τις περιοχές που περιβάλλουν τα βουνά της Αθήνας πρέπει να αποκατασταθούν τα δάση, να φυτέψουμε δέντρα εκεί, και να μην τσιμεντοποιηθούν".Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι εν όψει των εκλογών το περιβάλλον ανάγεται σε μείζον πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Και καταλήγει λέγοντας ότι οι πυρκαγιές δεν φαίνεται να έχουν τέλος μέσα στα όρια της πόλης, καθώς "η μάχη συνεχίζεται μεταξύ των φίλων της φύσης, των αδίστακτων οικοδομικών συνεταιρισμών και των φίλων τους, των εμπρηστών".
Αφού φτάσανε τα χάλια μας μέχρι το BBC φανταστείτε πόσο χάλια είμαστε. Το χειρότερο είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό αλλά το ελληνικό ταπεραμέντο δεν μας το επιτρέπει και έτσι αφήνουμε τους ξινούς τους άγγλους αλλά και όλους ανεξερέτως να μας δυσφημούν χωρίς κανένα κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: