Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Κλωνοποίηση εμβρύου;

m19-205612foetusΤο 2004 ένας Κορεάτης επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι κλωνοποίησε το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο. Όμως δύο χρόνια αργότερα, οι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν ψευδείς.
Ακολούθησαν και άλλοι πιο αξιόπιστοι ισχυρισμοί από ευυπόληπτους επιστήμονες-χωρίς όμως κανένας να αποδείξει ότι πέτυχε να κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο.
Τώρα, ένας αμερικανός ερευνητής δημοσίευσε τους ισχυρισμούς του στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση Stem Cells.
O γιατρός Σάμιουελ Γουντ δημιούργησε τρία έμβρυα σε αρχικό στάδιο, τα οποία εξετάζονται, για να αποδειχθεί εάν πρόκειται πράγματι για κλώνους.  Κάποια από τα έμβρυα δημιουργήθηκαν από τα κύτταρα του δέρματος του ίδιου του επιστήμονα. Όμως, στη συνέχεια καταστράφηκαν.
Η εξέλιξη αυτή θα αναπτερώσει το ηθικό των επιστημόνων που ερευνούν τα βλαστοκύτταρα. Ανάμεσα τους είναι κι εκείνοι από την Βρετανία, οι οποίοι πρόσφατα εξασφάλισαν άδεια για να δημιουργήσουν τα αποκαλούμενα υβριδικά ανθρώπινα έμβρυα.
Η αμερικανική έρευνα ενισχύει την άποψη ότι είναι δυνατή η κατ' αρχήν κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων σε μεγάλους αριθμούς.
Το επόμενο βήμα θα είναι η εύρεση τρόπου για τη μετατροπή αυτών των βλαστοκυττάρων σε ιστό, όπως μύες και νεύρα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία ανθρώπων, που χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων.

Κοντά στη κλωνοποίηση των εμβρύων

Δεν υπάρχουν σχόλια: