Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Καταποντίζονται τα χρηματιστήρια

m21-111606japan Απογοητευτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τις χρηματαγορές παγκοσμίως με τα ασιατικά χρηματιστήρια να καταποντίζονται και τα ευρωπαϊκά να ακολουθούν την ίδια πορεία μέσα στο κλίμα της ανησυχίας για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές δε φάνηκε να πείστηκαν από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μπους για την αμερικανική οικονομία, θεωρώντας ότι τα φορολογικά κίνητρα που πρότεινε δεν είναι ικανά να εμποδίσουν την ολίσθηση σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Έτσι, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 5,5%, ενώ στη Σανγκάη ο δείκτης σημείωσε ραγδαία πτώση 5,14% μετά την ανακοίνωση της Ping An, της δεύτερης σε μέγεθος ασφαλιστικής εταιρίας της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση σημαντικού ποσοστού μετοχών της.
Απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών άνοιξε με "βουτιά" της τάξης του 4,03%. Για καλή της τύχη, η Γουόλ Στριτ παρέμεινε τη Δευτέρα κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.  Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 3,64%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 4,51% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 5,40%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ασφαλιστικών, με τη γερμανική Allianz να σημειώνει απώλειες 7,1%, την ελβετική Swiss Re απώλειες 6,4%, τη γαλλική Axa απώλειες 4,4% και την επίσης ελβετική Zurich Financial απώλειες 4%.
Αλλά και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά τις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητή της Κεντρικής Υράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι τον επόμενο χρόνο πιο κοντά στο 1,5% παρά στο 2,5%.
Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε το μεσημέρι με 1,4495 δολάρια ανά ευρώ - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 1,4489 δολάρια - από 1,4621 την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: