Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Σαρκοζί: Ο εγγονός ενός Έλληνα

m09-211310president-sarko 29 Μαΐου 2007 - Χάβρη. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζεται να εκφωνήσει την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
"Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που με επιλέξατε να εκπροσωπώ την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Εμένα, το γιο ενός Ούγγρου μετανάστη και εγγονό ενός Έλληνα της Θεσσαλονίκης" δηλώνει.
Στο αίμα του Γάλλου προέδρου κυλά και αίμα ελληνικό ή ελληνο-εβραϊκό για την ακρίβεια. Το 1890 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη, ο παππούς του Μπενίκο Μαλλάχ. Σεφαραδίτικη οικογένεια Εβραίων οι Μαλλάχ έλκουν την καταγωγή τους από την Ιβηρική χερσόνησο και ευημερούν στην υπό Τουρκική κατοχή Ελληνική πόλη για περισσότερα από 300 χρόνια.
Η Οθωμανική όμως αυτοκρατορία πνέει τα λοίσθια και ο Μορδοχάι Μαλλάχ - ένας από τους μεγαλύτερους κοσμηματοπώλες της πόλης - πατέρας του Μπενίκο και προπαππος του Σαρκοζί , στέλνει το γιο του στο Παρίσι. Εκεί, γνωρίζει την καθολική Αντέλ Μπουβιέ, αλλάζει θρήσκευμα και την παντρεύεται. Καρπός του έρωτα τους η Νταντί, μητέρα του Γάλλου πρόεδρου.
Τη Θεσσαλονίκη του... Σαρκοζί περιγράφει το βιβλίο "Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα" των Γιώργου Αναστασιάδη, Λέοντα Ναρ και Χρήστου Ράπτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η παρουσίαση του έγινε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο.
Ταξιδευτές και πραματευτάδες από την πλευρά της μητέρας του, πολεμιστές - ευγενείς από την πλευρά του Ούγγρου πατέρα του.
Οι Σαρκοζί πολέμησαν με ηρωισμό τους Τούρκους του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς και ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Β' τους απένειμε τίτλους και τους χάρισε γη.
Η Σοβιετική εισβολή το '47 αναγκάζει τον Παλ Σαρκοζί να καταφύγει στο Παρίσι όπου και γνωρίζει τη μητέρα του Νικολά. Μένουν παντρεμένοι μόνο 9 χρόνια. Τον Νικολά ουσιαστικά μεγάλωσε ο Θεσσαλονικιός παππούς του.
Μέχρι το 1972 - οπότε και πέθανε ο Μπενίκο Μαλλάχ - δεν ήξερε ότι ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Το 1973 ο κύκλος ολοκληρώνεται.
Ο Νικολά τελειώνει το λύκειο και μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να διεκπεραιώσει κληρονομικές υποθέσεις. Εισπράττει 4.000 φράγκα, όμως οι νόμοι δεν του επιτρέπουν να τα βγάλει από τη χώρα μας.
Εκείνος τα κρύβει στη φόδρα του σακακιού του και τα περνά παράνομα από τα σύνορα σε μια πορεία που καταλήγει 35 χρόνια αργότερα στο μέγαρο των Ηλυσίων πεδίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: