Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

"Πράσινο" ΙΧ από Ισπανία και Πορτογαλία

m19-84534bmwΗ Πορτογαλία και η Ισπανία θέλουν να κατασκευάσουν το πρώτο "πράσινο" αυτοκίνητο στην Ιβηρική Χερσόνησο, με την ελπίδα να προκαλέσουν επενδύσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ και τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας στη δοκιμαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής.
Ο ισπανός υπουργός για τη Βιομηχανία Χοάν Κλος δήλωσε, στη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης την Παρασκευή, πως ο στόχος είναι να υπάρξει μια εναλλακτική λύση στα πολύ ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Το "πράσινο" αυτοκίνητο, που μπορεί να κινείται με κύτταρα υδρογόνου καυσίμου ή με ηλεκτρισμό, αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια βιομηχανία που έχει απωλέσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας προς τις χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος.
"Θέλουμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να καταναλώνουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα βενζίνης", δήλωσε ο Κλος. "Σε αυτό το σημείο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για το πράσινο αυτοκίνητο".
Το Mobi-πράσινο αυτοκίνητο, όπως λέγεται, αναπτύσσεται από δύο ερευνητικά κέντρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Πορτογαλία και την Ισπανία, χρησιμοποιώντας κονδύλια τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της Πορτογαλίας CEIIA, Μπραζ Κόστα, εξέφρασε την ελπίδα πως θα παραχθεί ένα πρωτότυπο έως το τέλος του έτους. Είπε πως το αυτοκίνητο θα κινείται πιθανότατα με κύτταρα υδρογόνου καυσίμου, ωστόσο ο ηλεκτρικός κινητήρας παραμένει ως επιλογή.
"Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα περιβαλλοντικά φιλικό αυτοκίνητο το οποίο θα μπορεί να παραχθεί με τεχνολογία από την Πορτογαλία και την Ισπανία", δήλωσε στο Ρόϊτερ ο Κόστα. Αρνήθηκε να πει πόσα θα κοστίσει στους καταναλωτές το νέο αυτοκίνητο.
"Εμπλέκουμε τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναλάβει την πρόκληση να παραγάγει το αυτοκίνητο μακροπρόθεσμα και να το πουλήσει στους καταναλωτές", είπε.
Ο Κόστα είπε πως η ζήτηση για "πράσινα" αυτοκίνητα θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς μεγαλώνει όλο και περισσότερο η πίεση που ασκείται για περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: