Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα ρίξουν "φως" στα αίτια μόλυνσης 70χρονης, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό του AIDS, πιθανότατα εξαιτίας μετάγγισης με μολυσμένο αίμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε όλες τις μονάδες αίματος την περίοδο από 10/2007 – 08/2008, κατά την οποία μεταγγιζόταν η ηλικιωμένη γυναίκα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασθενείς στη χώρα μας μολύνονται με τον ιό του AIDS μετά από μετάγγιση. Το 2006 είχαν μολυνθεί τρεις ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή με τη μοριακή μέθοδο ΝΑΤ ελέγχεται το 75% του αίματος, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.Γιάννη Πιερριτσάκο, από το τέλος Νοεμβρίου του 100% των μονάδων αίματος θα ελέγχεται με τη μέθοδο ΝΑΤ η οποία θεωρείται παγκοσμίως η πιο ασφαλής, αφού ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών μέσω της μετάγγισης του αίματος.

Το υπουργείο Υγείας – αν και με καθυστέρηση – προχώρησε πριν από λίγο καιρό στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις εταιρίες που θα
εξοπλίσουν τα 9 Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, το νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το Λαϊκό και τα πανεπιστημιακά Ρίου και Ηρακλείου, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες μοριακού ελέγχου του αίματος σε ολόκληρη τη χώρα.