Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα.

Μετά το μολυσμένο βρεφικό γάλα σε σκόνη, οι έρευνες διαπίστωσαν μόλυνση και στο 10% του φρέσκου γάλακτος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ζήτησε από τους εμπόρους να αποσύρουν επιδόρπιο με γεύση γιαουρτιού της κινεζικής εταιρίας Yili, η οποία – σημειωτέον- ήταν μία εκ των χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η εταιρεία κλήθηκε να ανακαλέσει τα προϊόντα της στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αρχές εντόπισαν μελαμίνη σε οκτώ από τα 30 που παρασκευάζει .

Η νόθευση του γάλακτος με μελαμίνη - χημικό που χρησιμοποιείται κυρίως στα πλαστικά-, πιστεύεται ότι έγινες ώστε το γάλα να φαίνεται πλουσιότερο σε πρωτείνες.

Το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αναθεωρήσει το πλαίσιο λειτουργίας των γαλακτοβιομηχανιών, κρίνοντας ότι το τελευταίο σκάνδαλο αντανακλά το χάος που επικρατεί στον τομέα αυτό και στα τεράστια κενά στους ελέγχους.

Και μολυσμένο ρύζι

Διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένο ρύζι έχει ξεσπάσει και στην Ιαπωνία, προκαλώντας μάλιστα την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η εταιρία Mikasa Foods που εδρεύει στην Οζάκα της δυτικής Ιαπωνίας παραδέχτηκε ότι πούλησε ρύζι επιμολυσμένο με εντομοκτόνα σε αρκετές εταιρίες παρασκευής προϊόντων διατροφής.