Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Κλιμακώνεται η ένταση

 m21-173739Turkey_troopsap_203i Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τον τούρκο πρωθυπουργό να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ στις οκτώ το βράδυ.
Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί ανακοίνωσε ότι "ουδέποτε" θα παραδώσει στην Τουρκία τα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ. Οι επιθέσεις κούρδων ανταρτών και οι απώλειες τούρκων στρατιωτών στα σύνορα της νοτιανατολικής Τουρκίας με το Ιράκ αυξάνουν την πίεση στην τουρκική κυβέρνηση από τις ένοπλες δυνάμεις και την κοινή γνώμη να εξαπολύσει επίθεση στο ιρακινό έδαφος μετά και την έγκριση που έχει δώσει η τουρκική εθνοσυνέλευση.
Αρκετούς τούρκους στρατιώτες κρατούν ομήρους κούρδοι αυτονομιστές , σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ.
Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει περατέρω την ένταση στην Τουρκία, μετά το θάνατο, σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο 12 τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό 17 σε ενέδρα κούρδων αυτονομιστών στα σύνορα με το Ιράκ και την ανατίναξη λεωφορείου με ένα νεκρό και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στην ίδια περιοχή.
Σε αντίποινα ο τουρκικός στρατός έπληξε με βολές πυροβολικού τουλάχιστον 11 περιοχές των κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ.

Η παράδοση των ηγετικών στελεχών του ΡΚΚ στην Τουρκία είναι μια φαντασίωση που ουδέποτε θα γίνει πραγματικότητα", δήλωσε ο Ταλαμπανί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μασούντ αλ Μπαρζάνι, πρόεδρο της κουρδικής αυτόνομης περιοχής στο βόρειο Ιράκ.
Η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι ένα από τα αιτήματά της για την επίλυση της παρούσας κρίσης είναι να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές τα ηγετικά στελέχη του κινήματος των ανταρτών που έχουν βρει καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν.
"Θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας από οποιαδήποτε τουρκική απειλή", πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μπαρζάνι, από τους παραδοσιακούς ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν. Ωστόσο υπογράμμισε ότι "αν οι Τούρκοι προτείνουν αποδεκτή πολιτική λύση και το ΡΚΚ αρνηθεί, τότε θα θεωρήσουμε το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: