Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Περιβάλλον SOS

m23-155316smog Επιβεβλημένη είναι η λήψη μέτρων από την ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που ήδη συντελούνται.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε την Παρασκευή η βρετανική πρεσβεία, σε συνεργασία με το ΣΚΑΪ και την εφημερίδα "Καθημερινή".
Όπως τονίστηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές στην ημερίδα, ήδη παρατηρείται εξάντληση φυσικών πόρων, με τη Μεσόγειο να είναι ο κύριος "ηττημένος" από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Οι χρήστες του Ίντερνετ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ημερίδα μέσω του SKAI.gr.
Ειδικότερα, η Άννα Ιγκλεσιας, καθηγήτρια του Πανεπ/μίου της Μαδρίτης, ειδική σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εισαγωγών και εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.
"Όταν μιλούμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις γεωγραφικές διάφορες των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης" τόνισε.
"Η Μεσόγειος θα είναι ο κύριος ηττημένος από την κλιματική αλλαγή στον τομέα της γεωργίας, λόγω της ερημοποίησης, της μείωσης των βροχοπτώσεων, της αύξησης της λειψυδρίας και των εκτεταμένων περιόδων ξηρασίας" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Ιγκλέσιας, οι ζημιές που θα προκληθούν στον αγροτικό τομέα θα είναι τεράστιες και θα δούμε εκτεταμένες συγκρούσεις για τη χρήση υδάτινων πόρων.
"Πρέπει, λοιπόν, να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην περιοχή για τη διαχείριση των πόρων και επεσήμανε ότι έχουμε την τεχνολογία και τις πολιτικές στην ΕΕ να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες".
Επέστησε την προσοχή στη συνεργασία των θεσμικών φορέων και των υπουργείων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Άλαν Πέρι, ειδικός για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον Τουρισμό, σημείωσε ότι "μεγάλες τουριστικές περιοχές του πλανήτη δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση που οδηγεί σε εξάντληση των φυσικών πόρων".
Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Ζένγκελης μέλος της ομάδας διεθνούς στρατηγικής Στέρν, ανέφερε ότι "εάν δε λάβουμε αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, οι επόμενες γενιές θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην ομιλία του ο βρετανός πρέσβης Σάιμον Γκάς τόνισε ότι "θα πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις μας για να ληφθούν μέτρα μείωσης των εκπομπών που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: